Η κεραία είναι μια διάταξη ειδικά σχεδιασμένη για να εκπέμπει ή/και να λαμβάνει ραδιοκύματα. Η ένταση του πεδίου που δημιουργεί μια κεραία ποικίλλει ανάλογα με:

  • τη συνολικά ακτινοβολούμενη ισχύ της κεραίας – υψηλότερη ισχύς δημιουργεί ισχυρότερα πεδία
     
  • την απόσταση από την κεραία – η ένταση του πεδίου μειώνεται ταχέως καθώς αυξάνει η απόσταση
     
  • το διάγραμμα ακτινοβολίας της κεραίας – στενές δέσμες προς συγκεκριμένη διεύθυνση αντιστοιχούν σε ισχυρότερη ακτινοβολία

ilektromagnitiko pedio keraias

Σχήμα: Μείωση της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου με την αύξηση της απόστασης για κεραίες εκπομπής 1 και 10 kW. H κλίμακα του διαγράμματος είναι λογαριθμική.

Όπως και κάθε είδους ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τα ραδιοκύματα υπακούουν στο νόμο της μεταβολής της ισχύος αντιστρόφως ανάλογα προς το τετράγωνο της απόστασης. Δηλαδή, η πυκνότητα ισχύος που προσπίπτει σε μία επιφάνεια και μετριέται σε watt/m2, σε απόσταση 100 μέτρων από την πηγή ακτινοβολίας, είναι μικρότερη κατά 10.000 φορές σε σχέση με την πυκνότητα ισχύος που δημιουργείται σε απόσταση 1 μέτρου από την πηγή.

Επίσης, τα ραδιοκύματα όταν συναντούν αντικείμενα (σκεδαστές) κατά τη διάδοσή τους ανακλώνται (σκεδάζονται) μερικώς ή ολικώς, απορροφούνται μερικώς ή ολικώς ή διαθλώνται από το σκεδαστή.

Πηγή: ΕΕΤΤ

QRZ callsign lookup:

sv6nob amateur radio symbol

SV6NOB

 

qrzcom347

 

eQSL2011LogoStatic

 

hamqthlogo

 

HRDL

 

lotwlogo

 

clublog 2x

 
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την σωστή λειτουργία, την πλοήγηση, την ανάλυση κίνησης, για social media, και άλλες λειτουργίες. Οι επισκέπτες και χρήστες της, θα πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων να συμφωνούν με τη χρήση των εν λόγω cookies.